Untitled Document
Framsiden | Om Båten| Fast mannskap| Turer | Kart | Loggbok | Bilder | Gjestebok | Media | Linker | Kontakt oss | EN

Logg Høyanger – Inverness – Caledonian Channel – Inner Hebridies – Orkeneys - Høyanger29.06.07 Erik, Kjell-Arne og Helge mønstra på i Høyanger. Vi handla mat og gjorde Nirvana sjøklar. Pent varmt vær.

30.06.07 Avgang Kl 00:05 lørdag i pent stille vær. Går for motor utover Sognefjorden. Gutane
smørte på brødskiver i haugevis. Vi hadde og kokt opp 24 stk egg. Passering
Sogneuksen Kl 06:00 i stille og sol. Går for motor og storsegl vestover på kurs 244
grader. Noe dønning og ikkje vind. Stansa maskina i totida på dagen og segler med genua og storen i ca 6 knops fart. NØ bris som stilner av igjen, motorsegling. Frigg passeres utpå på kvelden i ½ 11 tida

01.07.07 Vinden friskner på til frisk bris og av og til liten kuling. Meldingane sier F8 på Viking og vi slår i et rev i storen for sikkerhets skyld. Vi holder god fart med fokk, genua og et rev i storen, og i perioder ser vi 8 knop på GPSèn. Etter kvert må genuaen inn pga mye rulling og lite vind. Kl 22:00 er vi tvers av Peterhead; strømsjø og tåkebanker.

02.07.07 Tett skodde som avtar rundt to tida på natta. Klokka åtte på morran er vi tvers av Burghead. Lettskya vær med regnbyger. Vinden daua helt av og vi går for maskin. Ankom Inverness Kl 13:00 etter kjempetur med tidevannet. Straumen gikk på inn hele vegen med max båt fart på 11.5 knop under brua ved Inverness. Vi går direkte til første sluse og avventer til vi blir slusa inn. Tilbakelagt distanse var 411 nm på 61 timer. Og dritværet som blei meldt såg vi ingenting til, det gikk øst for oss. Vi betaler for åtte dager i kanalen og første stopp blir Seaport Marina etter to sluser. Sola titter fram og vi handler etter en velfortjent ankerdram. På kvelden kommer Malin, Andreas, Martine, Wenche og Erna. Vi sitter oppe til langt på natt. Ny rekord med overnatting om bord – 9 personer under dekk!

03.07.07 Seaport Marina. Pent og lettskya på morran, ellers noen få kraftige byger. Bruker dagen i Inverness, en fin by. Pub middag på kvelden.

04.07.07 Seaport Marina. Kraftige regnbyger. På veg til bunkring kommer det en kraftig hylelyd fra hylsa. Opplagt at hylsa får for lite smørning; vanntrykket er for lavt. Det viser seg at impelleren er kaputt og Kjell-Arne skifter den ut. Men fortsatt er det for lite trykk, vi tester med en vannslange fra land og alt funker fint. Noen får hengehode og ser får seg en stor reparasjon. Men det er alltid kjekt å ha fagfolk som mannskap – Kjell-Arne bytter zink pluggen som står i en slange på kjølerøret med slangestuss som passer til kjølinga av hylsa og dermed er alt OK. Det lønner seg å ha litt ekstra deler i ”rotekassen”. Vi bunkrer opp så vi er klar til sluser og Loch Ness. Kl 14:15 setter vi baugen mot ”trappene” Slusinga går lett med mange ivrige hender om bord og på land. På toppen sier vi farvel til Erik og Kjell-Arne som drar til Aberdeen, mens vi går til Loch Dochfour. Her er det svært idyllisk og rolig. En flott avslutning på en ”litt for” spennende dag.

05.07.07 Loch Dochfour. Skya og solgløtt. Avgang klokka elve. Går gjennom siste slusa forbi innløpet til River Ness og inn i Loch Ness. Tar en avstikker oppunder Urquart Castle på turen til Fort Augustus. Motvind opp i liten kuling som stilner når vi er framme. Her er det ”tusen” suvenir butikker, kafeer og lite bolighus ved slusene. Satte ny rekord mhp størrelsen av regndråper. Tok tidlig kveld.

06.07.07 Fort Augustus. Vi går inn i første slusa Kl 11:30 i lag med to andre båter. Det gjelder å samle så mange som mulig så slusevaktene går rundt for å informere om neste slusing. Vi låg langt bak i slusa der det vart lite strøm. Masse folk langs kanten som tok bilder og filma. Kraftig regn etter kvart. Vi gikk til enden av Loch Oich – turens høgaste punkt – og la til ved Great Glen Waterpark. Her vart det skuffelse for ungane, nesten alt var stengt. Det var heller ikkje WC eller dusj på land for oss yaties. Men restauranten hadde svært god mat. Vi vart plaga av en del knott på kvelden, men på langt nær slik vi er vane med knotten i Gulen for eksempel.

07.07.07 Loch Oich. Grått, men opplett på morningen. Går i 11 tida rett under første svingbru og inn i slusene. Nå bærer det nedover! Liten kuling i mot over Loch Lochy. Vi når Banavie klokka fire i vestlig vind og byger. Vi tar en handletur og spiser på en Pub. Det er surt og kaldt med ca 14 grader.

08.07.07 Banavie. Vestlig vind og opplett på morningen. Fyrer i ovnen! Siden blir det byge vær. Vi går ned ”Neptuns staircase” til sealockèn og legger oss utpå en arbeidsbåt. Her ligger og den gamle redningskøyta Hjalmar Bjørge. Ho er registrert i Stornoway. Vi spaserer til Fort Wiliams; en koselig by med masse butikker og puber. Vi tar taxi tilbake til båten. Turen bort gikk uten å bli våt! Det er kjølig og lite sommervarme, så ovnen får fortsatt brenne.

09.07.07 Banavie. Vi blir slusa ut i saltvann Kl 11:15; skya til lettskya. Motvind hele turen utover til Oban. Lite strøm og lite sjø. Det er en kuling rett på bryggene ved Oban Marina så vi blir liggende å andøve ca en time før vi får lagt oss på dieselbrygga. Marinaen er full; det er beskjeden vi får på VHFèn. Men vi kan ligge her til neste morning. Vinden ga seg og det klarna opp. Tok taxibåten til Oban og vart imponert over byen. Vi beslutta å ta en ekstra dag her. Vi fann en ledig plass og forhalte på kvelden. Sitter ute til midnatt. Her er fire norske båter; de fleste er på veg eller kommer fra Karibien.

10.07.07 Oban Marina. Pent vær. Vi tar en bydag med handling, kafé og restaurant. Ungane blir fort kjent med de andre norske og det er full gang utover kvelden. Vi får masse tips av et dansk ektepar som har tilbrakt mange år i dette området.

11.07.07 Oban Marina. Avgang Kl 06:00, ca to timer før nordgående tidevann. Berre max 2 knops motstraum på det meste. Motvind og vi går for motor opp gjennom Sound of Mull forbi Tobermory og ut til Ardnamurchan. Her møtte vi RAN fra Holland som kommer kryssande utover. Vi avtaler å møtast seinare. Vi satte alle segl når vi passerte neset, og fikk en flott seilas nordover. Måtte inn med maskina noe av distansen. Kom inn til Ornsay, Sound of Sleat Kl 16:30. Her lot vi ankeret gå og vi satte i gang med å lage bacalao. Martine ramla på sjøen fra gummibåten, men med redningsvest på slapp ho med skrekken. Bacalaoen vart satt pris på, gryta vart nesten tom. Vi kosa oss utover kvelden. Været hadde blitt bedre og bedre utover dagen med en god del sol.

12.07.07 Ornsay, Sound of Sleat. Frukost ute, lummert og brukbart vær. Hiver opp ankeret Kl 10:15 og siger nordover i Sound of Sleat i det trangaste mellom Isle of Skye og fastlandet. Stille og lite straum. Vi ankommer Kyleakin i tolvtida; god plass på flytebrygga. Vi dusjer på vandre hjemmet og tar en pub lunch. Ran med Ruud og Francis ankommer i 18 tida. Vi tar anker drammen om bord Nirvana og hele gjengen drar på restaurant. Det vert live pub musikk utpå kvelden. Vi tar nightcapèn om bord i Ran.

13.07.07 Kyleakin. Ungane og damene drar med bussen til Inverness i 10 tida. Vi kasta laust og satte segl utfor brua som binder Isle of Skye til fastlandet. Vi er nå Helge og skipperen. Det blir mange nautiske mil doublehanded på oss før vi ser igjen Sognefjorden. Vi har fin vind og gjør god fart noen timer nordover. Steikandes varmt i sola, 42 grader under cockpitten i solsteiken. Etter at vinden har snurra rundt kompasset stilna det helt av. Ser mye sjøfugl og en del niser. Regnet kommer bak oss og vi blir innhenta like før Loch Inver, der vi legger til Kl 21:00. En fin liten fiskerlandsby som godt kunne ha tilhørt Solund etter landskapet å dømme.Vi får ikkje plass ved flytebrygga. Samtidig som harbourmaster kaller oss opp vinker en engelskmann oss longside hans ombygde danske tråler. Vi steiker utvatna klippfisk med dram. En fantastisk fredag den trettende!

14.07.07 Loch Inver. Kasta loss kvart på ti. Regn og grått, med svak vind i mot. Gikk 1/3 av distansen før vi fikk satt segl. Vinden var opp i 10 -12 knop og vi var på en mer østlig kurs. Segla og motorsegla resten av turen til Kinlochbervie og var framme Kl 15:15. Vinden var da oppe i 15 knop fra NW. Innseglinga var trang men enkel. Vi vart tatt i mot av lokale folk og låg utpå en fiskebåt til fritidsbruk. Tok middag på hotellet. På veg nedigjen vart vi invitert om bord til et ektepar i en Lissens motorjacht. Skipperen hadde jobba hos Alcan i Canada og kjente godt til Høyanger på Naco og ÅSV tida! Vi gjør båten sjøklar; gummibåten på dekk og ankeret sikra. Ellers en rolig kveld i belsen.

15.07.07 Kinlochbervie. Avgang 06:45 etter nøye kalkulering av tidevann og straum. Vestlig vind opp i 11 knop. Denne meldinga stemmer med Norsk Met. Ins. og ikke med Met Office her borte som har meldt 180 grader feil vindretning i ei hel veke. Vi går for motor og storsegl godt klar av Kap Wrat, her drukna forresten en norsk seiler tidligere i år. Vi har lite straumsjø og holder fart opp i 9 knop i medstraum. Da vi passerte Sula Skerry snudde straumen, men da var vi så langt nord om Pentland at vi kun fikk ei halv knop motstraum. Kl 15:00 var vi tvers av Strømness i sol og fint vær. Forsøkte Genuaen, men det gikk ikkje. Fortsetter med motor og storen. Vinden dabba av og dreier NW og skiftandes. Ser The Man of Hoy i det fjerne. Nirvana passerer 10000 nautiske mil ved Eynhallow Sound Kl 20:00! rett etter at straumen snur i sundet. Vi fyker inn med 11.6 knops fart. GPSèn gir seg og må resettast for å telle nye nautiske mil. Vi ankommer Kirkwall Kl 21:45 etter 101 nautiske mil og femten timer. Finner en takeaway sjappe og feirer med akkis og øl før vi stuper til køys.

16.07.07 Kirkwall. Regn og surt, vinden dreia Ø og siden NØ. Vi tusler rundt i butikker og tar med Fish & Ships om bord. Trøtte og tar tidlig kveld.

17.07.07 Kirkwall. Bedre vær med N-NØ vind. Får besøk av marinasjefen og vi gjør opp for oss. Det er ingen andre norske båter i havana. Marinaen er ny og består av Ørsta flytebrygger – meget bra tillaga! Reiser med bil til Strømness og tar lunchen der. Vi besøker Highland Park Destillery på veg tilbake, og tar en tur innom boating klubben. Regn og skodde med Nlig vind på kvelden.

18.07.07 Kirkwall. Vikingskipet Havhingsten kommer inn med 3 norske og 62 dansker om bord. Mye ståhei med foto, film og TV på kaia. Kald nordavind. Vi tusler rundt i byen og gjør Nirvana sjøklar. Tar middag på Kirkwall Hotell – meget bra mat.

19.07.07 Kirkwall. Bunkra diesel før vi satte kurs nordover i sol og nordlig svak vind. Går for motor, fokk og storen. Fair Isle er godt synlig tidlig på kvelden, seinare dukker Shetland opp og.

20.07.07 Nordlig bris som svinger til N – NØ i perioder. Motorsegling. Får problemer med seismikk skyting og vi må falle av. Passerer Oseberg Kl 19:00. Stansa maskinen og segler et par timer, men vinden dreiar mer austlig og øker til liten kuling. Vi må falle av og tar sikte på Fedjeosen.

21.07.07 Kl 05:00 passerer vi Hellisøy Fyr; 259 nm fra Kirkwall og 42 timer etter avgang. Vi har hatt utrulig flaks at vinden og sjøen har vert laber. Kun de siste 40 nm måtte vi ”kjempe”. Selvfølgelig kunne vi ha falle av og segla inn lengre sør, men jobben kaller både for Helge og Skipperen. Vi fikk en nydelig morgen gjennom Gulen og i Sognesjøen – ikkje ei sky på himmelen. Nirvana ankommer Høyanger kl 15:40, etter en kort stopp på Søreide der Helge takka for seg. Totalt fra Kirkwall blei det 322 nm på 53 timer. Hele turen ti Skottland vart på 1067 nm ”unnagjort” på ca tre veker.30 Aug 2007 by GiskenUntitled Document Siden er designet av Leif Erik Bergum ([email protected])